Select Page

Waar moet je nog aan denken na de installatie van Windows 7?

Welke programma’s verkiezen we te installeren en te gebruiken? Uiteraard een zeer persoonlijke keuze.

Welke programma’s werk ik al jaren mee en kan ik iedereen aanraden?

Welke algemene tips kan ik meegeven?

 

 

Tip: Lees eerst en doe dan… Er bestaat een enorm interessante tool om al je software te laten downloaden en te laten installeren. Surf maar eens naar http://www.ninite.com.

Windows 7

 1. Zorg er voor dat je alle Windows Updates hebt geïnstalleerd via Start, Windows Updates en herstart indien nodig. Je zal merken dat Windows 7 ook updates installeert van diverse onderdelen van je computer.
 2. Ik verkies altijd een aantal pictogrammen op het bureaublad te hebben zodat ik via rechtermuisklik op eigenschappen of op beheren kan klikken.
 3. Stel nu je gewenste eigenschappen van W7 in via start, rechtermuisknopklik en dan eigenschappen.

Internet

 1. Download de laatste flashplayer. We surfen de eerste en laatste keer met Internet Explorer. Deze flashplayer is dan ook voor Internet Explorer.
 2. Download Firefox, de betere GRATIS browser waar je ontelbare extra’s (Add-ons) voor kan vinden.
 3. Surf met je nieuwe browser Firefox naar http://www.adobe.com/ en download de flashplayer voor Firefox, Safari en Opera. Je kan eventueel ook Chrome als browser downloaden.
 4. Vanaf dit punt download ik alleen nog maar software met en ivm Firefox en stop ik het surfen met Internet Explorer. We kunnen ook nog Adobe Shockwave downloaden en installeren.
 5. Adobe Reader vinden we ook op deze site terug en kunnen we nu best downloaden. Vind je dit programma te zwaar of wil je gewoon een sneller alternatief dan kan je opteren voor Foxit.
 6. Installeer ook java want heel wat sites gebruiken deze taal.

Firefox Special

 1. Google toolbar kan niet ontbreken aan je firefox. Je hebt je mail binnen klikbereik. Je kan al je bladwijzers online bijhouden zodat een crash van je pc geen invloed hier op heeft. Je kan pagina’s delen via facebook, twitter en andere.
 2. Je kan add-ons installeren in je firefox en hem zo verfraaien. Thema’s kiezen en dus de look van de browser zelf kiezen. Hieronder geef ik je een screenshot van de ‘huidige’ add-ons. Dat is onderhevig aan de tijd…

Beveiliging

 1. Download de GRATIS antivirus scanner van AVG, waar ik persoonlijk al jaren mee werk en installeer deze. Haal de updates ook nog binnen.
 2. Wil je je beschermen tegen hackers en programma’s, die constant je bandbreedte verbruiken zonder dat je dit beseft dan kan je een gratis firewall downloaden waar je compleet controle over hebt. Je kan bij de firma pctools.com het GRATIS softwarepakket Pctools Firewall Plus. Bij het installeren kan je dan tevens opteren om Spyware Doctor mee te installeren (BETALEND). Als je dan Spyware hebt, moet je betalen om deze te kunnen verwijderen. Dan heb je dus al twee programma’s naast AVG die je zullen proberen behoeden van Spyware. Surf je thuis zonder router dan sta je onbeschermd op het internet en is deze firewall de eerste en laatste verdedigingslijn.

Office

 1. Gebruik je maar af en toe Word of Excel dan download je best de GRATIS office suite van Openoffice.


 2. Wil je toch liever Microsoft Office, dan is het december 2009 een interessante tijd. Je kan een volledig GRATIS functionele Office 2010 Beta legaal downloaden met je eigen gratis serial. Surf hiervoor naar Microsoft. Bloggen kan je tegenwoordig ook via de nieuwe Office 2010. Dit artikel is geschreven met deze tool.
 3. Als je documenten aanmaakt, wil je deze misschien bewaren als PDF. Als je werkt met Microsoft Office 2007, dan kan je deze addin gebruiken van Microsoft zelf nl. 2007 Microsoft Office Add-in: Microsoft Save as PDF or XPS. Gebruik je ook andere programma’s naast Office dan kan je beter een ander programma nemen zoals de GRATIS PDF maker CutePDFwriter. Bij office 2010 is de optie om te bewaren als PDF ingebouwd. Zoals je kan zien krijg je dan een fictieve printer met de naam CutePDF Writer.
 4. Moet je af en toe tekst, css of php gewoon editeren en zou je dit dan met kladblok doen om geen ‘word-code’ te genereren dan kan je dit nu ook via een betere GRATIS tool doen namelijk Notepad++. Deze zal voor jou de code ook kleuren en formateren. Een grote hulp als je css-, php- of html-code intypt.
 5. Als blogger en docent neem ik veel screenshots van diverse schermen. Vista en W7 heeft een tool hiervoor en noemt ‘knipprogramma’. Je kan dit snel opstarten door op de start-knop te drukken en de programmanaam in te typen in het vak ‘Programma’s en bestanden zoeken’. Een alternatief GRATIS programma is Easycapture. Installeer dit best met de rechtermuisklik op het programma en kies voor ‘Als administrator uitvoeren’.

Media

 1. VLC is een GRATIS multimedia speler. Er is geen enkel formaat dat VLC niet kan afspelen omdat deze speler alle codecs reeds aan boord heeft. Wil je alles afspelen via Windows Media speler dan kan je best alle codecs hier downloaden.
 2. Itunes is een GRATIS muziekspeler en bibliotheek voor je mp3 verzameling dat zijn oorsprong vindt in de Apple wereld.

Tools

  1. Imgburn zal je GRATIS helpen om al je bestanden of iso bestanden te branden op cd of dvd.

  1. Ccleaner zal je GRATIS helpen om je pc te onderhouden en snel te houden. Je kan er ook het register mee compact houden waardoor je pc snel blijft werken.
  2. Defraggler zorgt er voor dat gefragmenteerde files en programma’s terug bij elkaar gezet worden. Het resultaat is dat je GRATIS een snellere pc hebt.
  3. Recuva is GRATIS software om je bestanden en mappen, die je per ongeluk verwijderd hebt, terug te krijgen.
  4. Winrar is een GRATIS tool om bestanden te comprimeren of juist uit te pakken zodat je deze als 1 kleiner bestand kan doormailen of opslaan.
  5. Virtual Clonedrive maakt het mogelijk om je .iso en .img en andere virtueel te laden zodat je geen cd’s en dvd’s meer hoeft te branden en het is gratis als je het download bij Slysoft.
  6. Allway Sync Als backup een essentieel deel is om je pc te beveiligen tegen dataverlies dan kan dit GRATIS synchroniseerprogramma niet ontbreken aan je software. Download Allway Sync van de hoofdsite en probeer uit. Synchroniseren kan in beide richtingen of enkele richting. Alle instellingen zijn mogelijk. Je kan de bestanden direct verwijderen of net in een backup bestand laten zetten. Kortom het loont de moeite dit programma eens te bekijken.

 1. Tuneup Utilities is een ideaal programma om je systeem optimaal te laten draaien. Verschillende domeinen worden onder handen genomen zonder ooit te technisch te worden. Systeemonderhoud, problemen oplossen, Turbomodus, betere prestaties, windows aanpassen en andere onderwerpen worden behandeld door de wizard. PAS OP BETALENDE SOFTWARE ECHTER DE MOEITE WAARD!

Tips

 1. Als je alle programma’s/updates gedownload hebt en je ganse pc op virussen gecontroleerd is dan kunnen we deze staat van de computer bewaren. Als je een Vista Ultimate of een Windows 7 Ultimate hebt dan krijg je gratis de optie om je ganse pc te backuppen naar een externe schijf via Windows Backup Centrum. Dit kan je nalezen in dit artikel. Anderen moeten externe programma’s aankopen. Norton Ghost is je ultieme BETALEND programma om je pc, die je nu hebt geïnstalleerd te gaan ‘backuppen’ naar een image. Bij problemen kan je dan deze image terugzetten op je c: schijf.
 2. Sandboxie is een GRATIS programma, dat je kan beschermen tegen spyware, adaware, trojans en andere. Als je veel surft dan heb je veel kans om ‘besmet’ te geraken. Met dit programma kan je het alvast voorkomen.
 3. ISPmonitor is een programma dat bij mijn installatie niet ontbreekt. Het toont je op elk moment hoeveel bandbreedte je al verbruikt hebt, je kan er het netwerkverkeer mee monitoren, je ADSL snelheid mee testen en andere. Het heeft ook een Gadget voor je W7. Onderaan links in het systeemvak staat er een icoon dat je nog zichtbaar moet maken zodat je altijd een oogje in het zeil kan houden in verband met je downloadlimiet en dan hoef je het gadget niet echt meer te gebruiken als je CPU kracht wil/moet sparen.