Select Page

We wensen allemaal een snelle pc. Welke stappen kunnen we ondernemen om dit te verwezenlijken?

We sommen hieronder een aantal stappen op, die je kan ondernemen en bezien een aantal programma’s, die je kunnen bijstaan ‘in your quest’.

 1. Deïnstalleer alle onnodige programma’s. Installeer alleen programma’s, die je ook echt nodig hebt. Ken je de programma’s niet dan test je ze eerst uit. Ga je er het komend jaar niets mee doen. Verwijder ze dan. Verwijder de programma’s via Software in XP of via Programma’s in Vista en W7. Of geeft het werk door aan een extern GRATIS programma zoals Revo Uninstaller.Je kan er alle programma’s mee de-installeren.
  revouninstaller1
 2. Je geheugen opkuisen. Zorg er voor dat alléén de programma’s geladen worden in het geheugen, die je direct en constant nodig hebt zoals antivirus, antispyware, firewall en andere software. Al de rest mag NIET in je geheugen.Je kan dit via tal van tools zoals hierboven via Revo Uninstaller. Kies hiervoor Autorun Manager zoals hieronder. Het programma Ccleaner heeft deze functie ook ingebouwd. Het is uiteindelijk jouw keuze en ervaring welk programma je verkiest.
  revouninstaller2

  Of werk via een Microsoft programma. In Windows XP ga je naar uitvoeren en typ je ‘msconfig’ of in Vista/W7 ga je naar start/ Programma’ s en bestanden zoeken en typ je ‘msconfig’. Msconfig = microsoft configuration.

  msconfig

  Je vinkt de programma’s af, die je niet wenst te laden in het geheugen. Deze programma’s zullen NOG WEL WERKEN als je ze opstart. Er wordt niets verwijderd.

 3. Sneller opstarten. Je kan er voor zorgen dat minder essentiële programma’s later worden geladen. Bij het opstarten wordt het ene programma na het andere opgestart, waardoor er echte een piek is in het CPU gebruik. Als je deze piek dus kan spreiden dan start je sneller op.Hier komt het GRATIS programma Startup Delayer van pas.

  startupdelayer0
  Je kan kiezen voor een grafische opstartmanier of een onzichtbare…
  startupdelayer2Bij een grafische opstartmanier zie je bovenaan het scherm je instellingen en de count-down verschijnen. Je kan dan ook nog beslissen om niet op te starten of op pauze te zetten etc. Eens je instellingen geschikt zijn voor jou, kies je voor ‘onzichtbaar’.
  startupdelayer1
  Test het maar eens uit en je zal zien dat dit echt wel een meerwaarde kan hebben. Alle antivrus en firewall programma’s laat je uiteraard direct opstarten en stel je niet uit.

 4. Kuis je rommel op. Verwijder alle ‘junk’ files. Er zijn tal van programma’s, die je hier voor zou kunnen gebruiken.
  Ccleaner
  Revo Uninstaller
  TuneUP Utlities (betalend)
 5. Versnel je harddisk. Zorg er voor dat je harddisk niet gedefragmenteerd is. Windows Vista en W7 hebben deze optie standaard ingebouwd via het programma schijfdefragmentatie maar wens je dit te controleren kan je het GRATIS programma Defraggler downloaden en runnen.
 6. Kuis je register op. Zorg er voor dat je register kleiner en compacter word. Een GRATIS programma hiervoor zou Ccleaner kunnen zijn maar ook TuneUP Utlities (betalend). Een nieuwe programma, dat ik onlangs ontdekt heb, lijkt ook heel interessant en is GRATIS. Je kan in dit programma ook beslissen om de opstart programma’s later op te starten zoals hierboven beschreven in Delay startup manager. Dit programma is Glary Utilities.
  glaryutilities
  Er zijn nog vele andere opties in Glary Utilities. Probeer eens de contextmenu ‘Nieuw’.contextmenu1
  Al snel is je contextmenu vol met alle mogelijkheden voor elk programma. Dit is al snel onoverzichtelijk. Via dit programma kan je het veranderen.
  contextmenu2
  Hieronder zie het resultaat.
  contextmenu3
  Het laatste screenshot is al heel wat overzichtelijker.
 7. ENKEL VOOR SPECIALISTEN. Welke services heb ik nodig?
  Test dit AUB eerst uit op een testpc. Sommige services zijn echt wel noodzakelijk voor de goede werking van je computer.
  We hebben nog 1 element niet bekeken en dat zijn de services, die geladen worden bij het opstarten van je pc. Er zijn echter heel wat services die onnodig opstarten zoals bluetooth en andere.In Windows XP ga je naar uitvoeren en typ je ‘services’ of in Vista/W7 ga je naar start/ Programma’ s en bestanden zoeken en typ je ‘services’.
  services1
  Maar om dit te doorlopen na elke installatie dan is dit echt wel onbegonnen werk. Daarom kan je het volgende programma gebruiken, dat iets intuïtiever werkt met keuzes in te stellen nl. Vista Services Optimizer. Vermits W7 een upgrade is van Vista zal dat hier ook werken.Ik stel voor dat je eerst boven op de hamer klikt en maak een snapshot zodat je altijd kan terugkeren naar de huidige situatie.
  Hoe dan ook blijft dit een delicate operatie en kan je misschien best een herstelpunt aanmaken zodat je altijd terug kan.
  services2
  Er wordt je gevraagd om te antwoorden op een aantal vragen zodat het programma weet welke services af mogen gezet worden.
  services3
  Het is leuk te zien dat er ook een GAMING MODE bestaat zodat al je CPU power naar je spel kan gaan.
  services4Have fun with your pc.